Idræt og foreningsliv spiller en stor rolle i Trivselskommissionens anbefalinger

Forskningschef Andreas Rasch-Christensen, Via University College fortalte efter dagens generalforsamling, at netop idræt og foreningsliv spiller en stor rolle i Trivselskommissionens anbefalinger, der blev blev fremlagt 25. februar tidligere i år.

Alle børn og unge skal introduceres til fritids- og foreningslivet og have sunde fritidsaktiviteter sammen med andre. Trænere og frivillige skal klædes bedst muligt på til at støtte fællesskabsorienterede aktiviteter, og unge skal introduceres og motiveres til den frivillighed, der er en af grundpillerne i dansk foreningsliv.

Foreningslivet kan noget særligt

Vi taler meget om trivsel i forbindelse med dagtilbud, skole og ungdomsuddannelser. Måske overser vi potentialerne i de andre kontekster. Trivsel er ikke et stationært fænomen. Børn og unge er ikke permanent i trivsel eller mistrivsel, og noget af det, der kan påvirke trivsel, er deltagelse i fællesskaber, hvor der skabes relationer til andre.

På den måde kan børn og unges bevægelser gennem livets fællesskaber betyde, at de trives i nogle af dem, men ikke i alle. Vi ved også, at der er grupper, der deltager alt for lidt og får for få positive relationer til andre

Fællesskaber er ikke altid en dans på roser. De udfordrer, der opstår konflikter, uenigheder, misundelse og meget andet. Det gør ikke noget. Børn og unge skal lære at håndtere de udfordringer, som livet byder på. Man er ikke i mistrivsel, fordi der er perioder, hvor det er hårdt.

Det skal blot ikke kun være hårde perioder over hele linjen.

Når man er sammen om idræt, så er man sammen om noget andet end kun sig selv. Det kan kaldes et fælles tredje, og det er sundt.

Selvfølgelig skal der være plads til at tale om, hvordan man har det, og hvad der driller og bøvler. Det står ikke i modsætningsforhold til at være sammen om noget, der får fokus hen et andet sted.

Træningsøvelserne, kampene, samværet på holdet og meget andet tager over og retter opmærksomheden hen imod det, som vi er sammen om.

På den måde kan foreningslivet noget ganske særligt. Børn og unge, der kan have det svært i skolen, kan blomstre op og få selvtillid og motivation på fodboldbanen, fordi de kommer i nogle andre fællesskaber, får øje på andre sider af sig selv og andre og i det hele taget bare laver noget andet. Det sker ikke automatisk, men potentialerne er der.

Lad SFO og idrætsforeninger smelte sammen og gerne i et samarbejde sluttede Andrea Rasch-Christensen.

 

26. april 2025